URL do CIS-a

Dec 1, 2012 at 8:23 AM

RacunZahtjev, PoslovniProstorZahtjev  

Parametri (argumenti):

 • naziv operacije
 • URL do CIS-a (do web servisa), na primjer "https://cistest.apis-it.hr:8449/FiskalizacijaServiceTest", ukoliko se ostavi prazan string (""), EXE će se spajati na trenutno aktualnu adresu

Zasad sam ostavio prazan string ("") u pozivu, ali ne znam hoće li se za spajanje na produkcijski servis mijenjati URL (glupo bi bilo da se ostane zvati .../FiskalizacijaServiceTest)?

Hoće li CIS prepoznavati greškom poslane zahtjeve u produkcijsko okruženje pomoću testnih certifikata (svi namjeravamo i nakon 1.1.2013. još ponešto testirati)?

Hoće li EXE (jer njega koristim) i kada po defaultu (prazan string URL-a) imati URL produkcijskog servisa? Hoće li se razdvojiti na verziju sa defaultnim testnim i defaultnim produkcijskim URL-om?

Bože mili, još svega mjesec dana... brrrrr...

Coordinator
Dec 1, 2012 at 8:36 AM

Za produkcijski servis će se gotovo sigurno mijenjati URL. U sklopu ovog projekta mi ćemo uvijek nastojati ažurno pratiti trenutno stanje - dakle - kada produkcijski URL postane dostupan, on će biti defaultna vrijednost i neće biri razdvajanja tesne i produkcijske verzije - svatko to sam može napraviti podešavanjem različitog URL-a.

Dec 1, 2012 at 9:00 AM

U tehničkoj specifikaciji u poglavlju 3 piše kako će CIS biti dostupan u dvije okoline: testna i produkcijska. Također, piše kako se funkcionalno neće razlikovati osim u adresama pristupnih točaka i certifikatima.

Prema tome, u testnoj okolini koriste se DEMO certifikati izdani od Fina-e i servis je dostupan putem URL-a za test. U produkcijskoj okolini će se koristiti produkcijski certifikati izdani od Fina-e i servis će biti dostupan putem URL-a za produkciju. Ne možeš poslati poruku potpisanu produkcijskim certifikatom u testnoj okolini i obrnuto zato što izdavač certifikata nije isti. Jest Fina u oba slučaja, ali u jednom slučaju je izdavač Fina DEMO, a u drugom Fina produkcijski CA. Budući da će  postojati dvije okoline na strani CIS-a kojima se pristupa različitim certifikatima i različitim URL-om najbolje je imati i kod sebe lokalno dvije okoline, testnu i produkcijsku. Petljanje s URL-ovima i certifikatima u istoj okolini može samo stvoriti probleme.

Coordinator
Dec 1, 2012 at 9:02 AM

Mislim da je kolega Mladen spomenuo da je moguće da će biti 3 sustava: ovaj koji svi sada koristimo + produkcijski u 2 inačice: pravoj i testnoj !?

Dec 1, 2012 at 9:06 AM

Hvala na brzom odgovoru.

Dakle nije mi (nam) pametno hardcodirati "".

Tehnička specifikacija, poglavlje 6, točka 4., citat:

Obveznici fiskalizacije prvo se spajaju na testni sustav. Minimalno dva dana neprekidnog i stabilnog rada preduvjet je za prijelaz u produkcijski sustav.

Kombiniram...

Checkbox u korisničkoj aplikaciji u postojećoj formi s podacima poduzetnika: testno/produkcijsko okruženje X/0? Meni moji korisnici ne izgledaju dovoljno pouzdani da njima prepustim da postupe po citatu i prate kad će se pojaviti ta dva dana i nakon toga "ukliknu onu kockicu". Aha, moram se osigurati i da je više ne otkliknu... Izgleda da neće ići ovako.

Kombiniram...

Stavim globalnu varijablu gs_URL na ".../FiskalizacijaServiceTest" i zapišem je inicijalno u bazi svim poduzetnicima. Kodiram: uhvatim u globalnu gdt_fiskOK datum prve uspjele fiskalizacije. Hvatam prvu neuspjelu, i ako se pojavi dva dana prije isteka gdt_fiskOK+2 dana, nuliram gdt_fiskOK i čekam ga ponovno. Ako se ne pojavi kroz dva dana, stavljam gs_URL na ".../FiskalizacijaServiceZaIstač". Nakon toga imam gomilu mrtvog koda i jednu mrtvu globalnu varijablu (gdt_fiskOK)... Ne sviđa mi se, a nemam više baš ni vremena za ovakve akrobacije...

Kombiniram...

... ne pada mi ništa više napamet. Zasad.

Dec 1, 2012 at 9:12 AM

@idesh1984 - nasmrt sam prestravljen: znači svi će mi komitenti morati izvaditi testne certifikate i poinstalirati ih, a oni će im trajati minimalno dva dana? Kad s njima uspiju redovito slati dva dana, prelaze na drugu (produkcijsku) okolinu i potpisuju je drugim (produkcijskim) certifikatom???

@nrasinec - na rubu sam suza: majko mila, koji sad treći? Znači, ne treba mi checkbox, bolje da odmah osiguram dropdown pa nek mi korisnici biraju certifikate i CIS-ovu okolinu, pa što im Bog da?!?

Pliz help, ima li netko da je to pametno riješio?

Coordinator
Dec 1, 2012 at 9:26 AM

Gle, prvo kaj nije jasno u ovom tvom citatu iz pravilnika i na kaj se nitko od nadležnih niti nije osjetio odgovoriti je ovo: tko, kada i kako kontrolira ta dva dana? Postavljali smo upite za ovo - no - ništa...

Dec 1, 2012 at 9:29 AM
nrasinec wrote:

Gle, prvo kaj nije jasno u ovom tvom citatu iz pravilnika i na kaj se nitko od nadležnih niti nije osjetio odgovoriti je ovo: tko, kada i kako kontrolira ta dva dana? Postavljali smo upite za ovo - no - ništa...

Pa, nije me baš briga tko, kada i kako, pretpostavljam da će oni to i iskontrolirati na neki način. Mene briga kako ću ja (ili moji korisnici) to iskontrolirati i izvesti prijelaz sa jednog na drugi...

Coordinator
Dec 1, 2012 at 9:30 AM

Pa to i kažem - ako nije definirano tko, kada i kako - kako onda ti (tvoji korisnici) znate što treba raditi :)

Dec 1, 2012 at 9:38 AM
nrasinec wrote:

Pa to i kažem - ako nije definirano tko, kada i kako - kako onda ti (tvoji korisnici) znate što treba raditi :)

Znam samo da moji (a sigurno i tvoji) korisnici očekuju da to i ne primijete.

Još jedna dvojba: trebaju li svi računi kreirani tijekom testnog fiskaliziranja (i uspješno i neuspješno poslani) nakon prelaska u produkcijsko okruženje biti naknadno poslani u produkcijski? Oni koji su uspješno poslani već imaju (testni?) JIR, kako da račun pošaljem kad on već ima JIR (RacunZahtjev.xml nema to polje?)?

Ili će oni sami prebaciti uspješno poslane iz testnog u produkcijski?

Dec 1, 2012 at 10:46 AM

Izgleda da je tehnička uputstva pisao pravnik. Koristi se nedorečena terminologija i nisu definirali razliku: demo vs test vs produkcija. Kako sada izgleda demo=test, a produkcija posebno. U početku je to izgledalo kao demo posebno, a test i produkcija isto, što bi meni bilo i logično.

Ispada da korisnicima možemo (moramo) dati na korištenje svoje demo-certifikate, kako bi se uvodno malo igrali (pri tome moraju koristiti naše OIB-e !!!? ) a onda će im, ne znam tko, napraviti promjene imena certifikata, lozinke, url-a, OIB-a,  e ne bi li mogli 27.12. početi slati u produkciju. Suludo!

Zlo mi je od toga.

Možemo li učiniti nešto po tom pitanju? Koga da pitamo? Koga da stisnemo? Dajte, objavite adresu "nadležnih" pa da ih zatrpamo sa 200 mailova u minuti, možda netko trzne. Pa nismo valjda samo mi ovdje zbunjole. (Koliko se nas uopće ovdje mota?)

Apeliram, ako ovdje osvane adresa nadležnih, stvarno šaljite upite, nastojte da budu konkretni i jasni čak i pravniku s druge strane, inzistirajte na tome da odgovori ne budu u stilu "objavljeno je u tehničkoj uputi" ili "biti će na vrijeme objavljeno"

Pa da konačno znamo na čemu smo: ili da sve pošaljemo u vražju mater, ili da stisnemo zube, ili da se barem prestanemo živcirati i zauzmemo stav: kad stignemo sve posložiti, raditi će...

Coordinator
Dec 1, 2012 at 10:48 AM

Sve su adrese od nadležnih već poznate - baš i nema svrhe od njih :)

Prenosim ako još netko ne zna:

"

Upiti vezani za pitanja pravne ili poslovne prirode dostavljaju se na email adresu Porezne uprave fiskalizacija@porezna-uprava.hr, dok FINA pruža podršku obveznicima fiskalizacije oko postupaka vezanih za izdavanje i korištenje certifikata putem email adrese certifikati-fiskalizacija@fina.hr. Također, sve informacije o izdavanju aplikativnog digitalnog certifikata za fiskalizaciju osigurava FINA. Informacije o izdavanju aplikativnog digitalnog certifikata za fiskalizaciju za testnu okolinu dostupne su na . Dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 0800 0080. APIS IT pruža podršku proizvođačima/održavateljima softvera vezano za tehničke specifikacije i tehničke probleme u povezivanju na CIS Porezne uprave putem email adrese fiskalizacija.help@apis-it.hr

"

Dec 1, 2012 at 10:54 AM
Edited Dec 1, 2012 at 10:57 AM

Da, adrese su poznate.

Ovdje u raspravi je pet-šest nejasnoća, o ostalim diskusijama tko zna koliko. Možda je nešto od toga netko i pitao, pa su mu možda konkretno odgovorili - dakle sistem "tko pita odgovoriće mu se". Minimum koji bih očekivao od njih da imaju na stranici PU nešto tipa FAQ, pa da se svi upoznamo sa stvarima na koje možda dosad nismo ni pomislili, a netko ih je uočio i fisk-gurui su mu ih decidirano razjasnili.

(onaj kupus koji je to trebao biti - http://www.porezna-uprava.hr/fiskalizacija/dokumenti/Fiskalizacija%20HGK-FAQ-20121109.pdf, ne želim ni komentirati, bilo po pitanju ažurnosti, bilo jasnoće)

Ali evo, ipak želim: čini mi se da osim odgovora, oni tu pišu i pitanja...

Dec 1, 2012 at 11:01 AM
Edited Dec 1, 2012 at 11:04 AM

Postoje obveznici koji će sami izgraditi ili ažurirati svoje aplikacije za fiskalizaciju. To bi recimo bile velike firme koje imaju vlastitu informatiku i one će nabaviti i DEMO i produkcijski certifikat za fiskalizaciju. One će same testirati svoje aplikacije.

S druge strane postoje informatičke firme koje rade aplikacije za više krajnjih obveznika. Informatičke firme nabavljaju DEMO certifikat s kojim izrađuju aplikacije i testiraju ih. U tom slučaju krajnji obveznik nabavlja samo produkcijski certifikat. Tako je navedeno u prezentacijama održanim u HKG, a vidljivo je i sa Fina stranicama za fiskalizaciju gdje su na taj način podijeljene sekcije. Navedeni minimum od dva dana testiranja je preporuka, a ne obveza jer nigdje nije propisano da se prati testiranje i onda izdaje dozvola za produkcijski rad. Dakle, ne mora svaki obveznik vaditi svoj DEMO certifikat. Nadalje, poželjno je testirati aplikacije i kod samog obveznika da se vidi kako rješenje radi kod njega s njegovom internet vezom i možebitno drugačijim hardverom. Opet obveznik ne treba vaditi svoj DEMO certifikat jer se može koristiti DEMO certifikat od informatičke firme.

Kao što tehnička specifikacija kaže, samo su dvije okoline, testna i produkcijska i u testnoj okolini će se koristiti testni podaci. Sve što se šalje u testnoj okolini su testni podaci, a sve što će se slati u produkciji su produkcijski podaci.

Dec 1, 2012 at 11:10 AM
idesh1984 wrote:

...Navedeni minimum od dva dana testiranja je preporuka, a ne obveza jer nigdje nije propisano da se prati testiranje i onda izdaje dozvola za produkcijski rad...

Misliš da je tako, ili znaš da će biti tako.

Ako je 'znam', ne da ti neću fakturirati krpanje rupe u podu od kamena koji mi upravo pada sa srca, već imaš pivu.

Ne jednu, evo izdajem ti potrošačku karticu sa pet piva dnevno svaki tjedan u 'Black&White' - ja ću se pobrinuti da pive plaćene tom karticom dobiju JIR!

Ako je 'mislim', ne znam što ću s kamenom, izgleda mi pretežak da ga sam ponovno vraćam do srca.

Svejedno, hvala na optimističnom tumačenju.

Dec 1, 2012 at 11:15 AM
PBDudek wrote:
idesh1984 wrote:

...Navedeni minimum od dva dana testiranja je preporuka, a ne obveza jer nigdje nije propisano da se prati testiranje i onda izdaje dozvola za produkcijski rad...

Misliš da je tako, ili znaš da će biti tako.

Ako je 'znam', ne da ti neću fakturirati krpanje rupe u podu od kamena koji mi upravo pada sa srca, već imaš pivu.

Ne jednu, evo izdajem ti potrošačku karticu sa pet piva dnevno svaki tjedan u 'Black&White' - ja ću se pobrinuti da pive plaćene tom karticom dobiju JIR!

Ako je 'mislim', ne znam što ću s kamenom, izgleda mi pretežak da ga sam ponovno vraćam do srca.

Svejedno, hvala na optimističnom tumačenju.

Tako kaže odgovor od Apis helpdeska.

Dec 1, 2012 at 11:24 AM

@gmacarol malo gore reče: Izgleda da je tehnička uputstva pisao pravnik.

Apis nije zakonodavac, niti će oni pisati pravilnike po kojima će se zakon provoditi.

Niti ja nisam pravnik, ali znam toliko da ukoliko u pravnim aktima postoji dvojba, obično vaga pravde pretegne na stranu jačega (bar u ovoj državi). Prema tome sva tumačenja tipa "nigdje nije propisano" (citat iz tvog posta) nikako nisu osnova za programiranje.

Ponuda za potrošačku karticu vrijedi još dan dva, kako tebi, tako i bilo kome drugom tko mi ovo može objasniti tako da mogu početi pisati kod i kad ga napišem da to stavim ad acta.

Dec 1, 2012 at 9:46 PM

@PBDudek - Ovo sa "pravnikom" sam rekao posprdno, jer bi tehničko uputstvo trebalo biti jednoznačno, a ne da ga moramo "tumačiti" (uzgred, takvi bi trebali biti i zakoni). Cijela tema ove diskusije je i nastala zbog toga što se koriste različiti termini za iste stvari pa smo si to krivo tumačili. Zbog nedovoljno jasnih i nedovoljno detaljnih tehničkih uputa su nastale i brojne druge teme na ovim stranicama, a da ne govorim koliko smo vremena izgubili "otkrivajući" stvari koje su trebale biti decidirano napisane.

@idesh1984 - hvala na postu u kojem citiraš (citiraš ili tumačiš?) odgovor od Apis helpdeska. Nakon ovoga, meni se čini da je sve jasno po ovom pitanju. Pokušati ću ovdje objediniti svoje spoznaje:

Radi jednoznačnosti, napominjem da ovdje govorim o korištenju RAVERUS....EXE-a uz fiskal certiikat u datoteci, WinXP SP3, kod "malog" korisnika i o želji da se kod korisnika testira fiskalizacija u demo-testnoj okolini prije prelaska na produkciju.


Prilikom distribucije pripremljenih aplikacija (upgrade-a) po terenu moramo:

 • na računalima imati instaliran  .NET Framework V2.0 (instalacijski exe možete downloadati ovdje)
 • na računala instalirati democacert - Verifikacijski /root (samopotpisani) certifikat  (za DEMO FISKAL certifikat, vidi ovdje kako instalirati)
 • na računala instalirati RDC CA root (samopotpisani) certifikat (za PRODUKCIJSKI  FISKAL certifikat, vidi ovdje kako instalirati)
 • u nekom folderu (poželjno ali ne nužno tamo gdje je aplikacija) imati  R...EXE i pripadajuće DLL-ove, datoteku DEMO certifikata i datoteku produkcijskog certifikata. R....EXE može se  "skinuti" pomoću DOWNLOADS linka na vrhu ove stranice a za procedure oko certifikata pogledajte Finine stranice, tj. ovdje.

Ako distribuiramo nova računala i / ili nadogradnje tijekom 12. mjeseca, prije famozno najavljenog 27.12. u aplikacijama moramo imati predviđen "preklopnik" kojim se mogu odabrati 3 (minimalno 2) načina rada:

 1. (Opcoinalno) za situacije kada korisnik još nije osigurao internetski priključak ili inzistira da radi "po starom" dokle može - preskače se dio koda koji obavlja fiskaliziranje, označava račune za naknadno slanje, ispisuje ZKI i JIR na računima i sl,
 2. U ovom režimu program fiskalizira u demo-testnoj okolini. "Preklopnik" je "uključio" korištenje imena datoteke DEMO certifikata (uz odgovarajuću lozinku), ispisuje OIB korisnika a šalje OIB developera (jer tako traži DEMO certifikat) i to šalje na poznati URL demo-testnog servisa, koji se može navesti kao prvi argument prilikom pozivanja EXE-a. Korisnik ima mogućnost naviknuti se na novo okruženje i pomaže  u detekciji možebitnih bug-ova aplikacije. "Materijal" koji je poslan ide ravno u smeće, isto kako ide sada kad mi testiramo. Aplikacija uredno pamti arhive kao i do sada, sa ili bez JIR i ZKI, po volji najkasnije do 31.12.
 3. U ovom režimu program vrši fiskalizaciju "za ozbiljno". "Preklopnik" je "uključio" korištenje imena datoteke produkcijskog certifikata (uz odgovarajuću lozinku), na račune ispisuje i u CIS šalje OIB korisnika, te šalje na (za sada) nepoznati URL produkcijskog servisa. Dakle, tu treba omogućiti naknadni upis URL-a ili barem u trenutku preklapanja imati najnoviju verziju RAVERUS....EXE kojem će dotični URL biti default. Ako bi uz sve pripreme tu ipak nešto štekalo u komunikaciji, aplikacija pamti račune za naknadno slanje, pa "kupujemo" dodatnih raskošnih 48 sati za rješavanje problema. Ako bi Fina izdala neispravni produkcijski certifikat (npr. krivi OIB kao kod DEMO certifikata, što ne možemo provjeriti do famoznog 27.12.) to više nije naš problem - valjda bi poduzetnik od njih dobio "ispričnicu".

Molim ispravke i dopune ako sam nešto preskočio ili krivo naveo.

Dec 4, 2012 at 4:55 PM

Predlažem da se dodaju metode/property npr. UseDemoCIS, UseTestCIS i UseProdCIS.

Kao defaultni bi se koristio url od produkcijskog CIS-a.

Kad se pozove npr. UseTestCIS u URL servisa bi se upisao URL testnog CIS-a.

Ovo predlažem jer koristim COM DLL i dobro bi mi došlo da ne moram pamtiti URL-ove.

Pozdrav

Coordinator
Dec 4, 2012 at 6:00 PM

@m_mirda, ne usvaja se, barem što se nas tiče - dovoljno je imati mogućnost ovako nešto postaviti ili kroz neki parametar (propert-y) ili putem config datoteke, to je stvar koja će se jednom postaviti (definirati) i to je to.

Dec 4, 2012 at 8:12 PM
nrasinec wrote:

@m_mirda, ne usvaja se, barem što se nas tiče - dovoljno je imati mogućnost ovako nešto postaviti ili kroz neki parametar (propert-y) ili putem config datoteke, to je stvar koja će se jednom postaviti (definirati) i to je to.

Nino, u pravu si kaj se tice COM-a.

Neka ide kroz XLM datoteku ili propert-y.

Dec 5, 2012 at 11:37 AM
nrasinec wrote:

Mislim da je kolega Mladen spomenuo da je moguće da će biti 3 sustava: ovaj koji svi sada koristimo + produkcijski u 2 inačice: pravoj i testnoj !?

@nrasinec - Mladen se nije javljao u ovoj diskusiji, možeš li ga pitati gdje je to čuo/pitao/pročitao, jer nigdje nisam našao da se takvo što spominje? Nadam se da nije tako, ali ako je, puno se toga ima još za uraditi (vidi gornji post od gmacarol). Unaprijed hvala.

Dec 5, 2012 at 11:52 AM
gmacarol wrote:

...

Ako distribuiramo nova računala i / ili nadogradnje tijekom 12. mjeseca, prije famozno najavljenog 27.12. u aplikacijama moramo imati predviđen "preklopnik" kojim se mogu odabrati 3 (minimalno 2) načina rada:

 1. ...
 2. U ovom režimu program fiskalizira u demo-testnoj okolini. "Preklopnik" je "uključio" korištenje imena datoteke DEMO certifikata (uz odgovarajuću lozinku), ispisuje OIB korisnika a šalje OIB developera (jer tako traži DEMO certifikat) i to šalje na poznati URL demo-testnog servisa, koji se može navesti kao prvi argument prilikom pozivanja EXE-a. Korisnik ima mogućnost naviknuti se na novo okruženje i pomaže  u detekciji možebitnih bug-ova aplikacije. "Materijal" koji je poslan ide ravno u smeće, isto kako ide sada kad mi testiramo. Aplikacija uredno pamti arhive kao i do sada, sa ili bez JIR i ZKI, po volji najkasnije do 31.12.
...

To bi vrijedilo za 1. skupinu koja ulazi u fiskalizaciju 1.1.2013. i za njih mi se čini da bi bilo neisplativo pisati kod za opciju koja će raditi par dana (do ulaska u produkcijski sustav) i nadalje biti mrtva.

Za druge dvije skupine (travnjaše i srpnjaše) nije jasno da li mogu/smiju po takvom sistemu raditi još četiri (sedam) mjeseci, ali i za njih ulaskom u 'pravu' fiskalizaciju nema nazad, pa opet imamo 'viška koda'.

Uz to, ukoliko ovi potonji to i mogu, nije još razriješeno da li svi, bez obzira na skupinu kada ulaze u produkcijski sustav, fiskalizaciju moraju provesti 1.1.2013. (dakle nabaviti i instalirati certifikate) da bi 1.1.2013. prijavili poslovne prostore (vidi post od viggor na http://fiskalizacija.codeplex.com/discussions/405345)? Ako je tako, produkcijskim certifikatom moraju registrirati poslovne prostore, a onda se mogu do 4. ili 7. mjeseca igrati s mojim testnim certifikatom?!?