Ponovno slanje poruke i JIR

Nov 22, 2012 at 11:50 AM

Ljep pozdrav,

Najprije se izvinjavam oko jezka pošto dolazim iz SLO...

Zanima me kako se dobija JIR u slučaju greške, odnosno kako doči do jedinstvenog JIR-a? Pošto sam naviknut na rad sa POS terminalima možda malo kompliciaram ali ipak. Zamislimo si sledeču situaciju:

Ja pošaljem podpisan račun i CIS ga obradi i dodjeli mu JIR ali je tu poruku ne primim (npr. padne internet) Kada je opet sve OK, ja ponovno šaljem isti račun (sa istim podatcima) koji JIR dobujem?

Kada tu situacijo pokušavam na TESTNOJ instanci CIS-a uvjek dobivam drugi JIR! Šta to tačno znači?

  • CIS je moj zahtjev tretirto kao nov račun in dodjeljo mu nov JIR - što znači da sada CIS "misli" da imam ja u mom sistemu dva računa
  • ili je u bazi starom računu dodjelio novi JIR zapisao ga u bazu i vratijo meni

U svakom slučaju izgleda da stvar nije ponovljiva odnosno da ne odgovora "normalnom" radu, gdje isto pitanje (isti zahtjev) uvjek generira isti odgovor...

Hvala

Nov 22, 2012 at 12:57 PM

Ovako - SVAKO slanje u CIS će ti vratiti novi JIR; NIKADA nećeš od CIS-a dobiti dva ista JIR-a, osim ako im sustav padne i totalno se "zblesira".

Ako više puta pošalješ isti račun, CIS u obzir uzima samo njegovu zadnju inačicu i od nje pamtiš JIR, sve ostalo nije bitno.

Nov 22, 2012 at 1:11 PM

Nije mi potpuno jasan sustav po kojem CIS pamti poslane račune sa istim brojem,I Mladen mi je jednom napisao da pamti samo zadnji.Nejasno mi je zašto bi u PU omogučili tu mogučnost, i dali to znači da se račun u nekom roku može promjeniti i poslati isponova i sve ok, kao da prije taj račun nisi ni slao - "jer CIS pamti samo zadnji račun", naprimjer naplačena je prije metla čovjeku koja je bila slučajno kraj blagajne ili kaj.

Nov 22, 2012 at 1:16 PM

Uzmi u obzir u to kaj si dao kupcu - sa metlom ili ne :)  To je ključ za razumjevanje ovog :)

Nov 22, 2012 at 1:21 PM

Baš sam na to i mislio, naime u slučaju da si samo poslao krivi račun (krivo je nešto odkucano na kasi) a ne i izdao ga kupcu , nema potrebe raditi storno, kad možeš poslati "ispravak".Ako je sve kak mi tumačimo?!Jer možda i pamti sve poslane račune - neznam dali imamo potvrdu suprotnog.

Nov 22, 2012 at 1:30 PM
Edited Nov 22, 2012 at 1:31 PM

@vvrbane, CIS mora omogućiti dostavu istog računa više puta iz razloga što komunikacija ne podržava transakciju.
Dakle, ti pošalješ XML, i čekaš JIR. Prije nego što ti dodje JIR, pukne veza, i tvoja aplikacija ne dobije JIR, nego timeout grešku.

Analizirajmo stanje u ovom trenutku :

1. CIS ima tvoj račun
2. Tvoj sustav za taj račun NEMA jir.

Dakle, ti nikako ne možeš znati jeli tvoj račun u CISu, nego vidiš da nemaš JIR i pokušavaš ponovno poslati taj ISTI račun. CIS ga uredno prihvaća i dostavlja ti JIR. CIS baza će, svojim internim procedurama, detektirati redundantne zapise i uklanjati sve osim zadnje primljenog.

Ako ponovno pošalješ račun s drugačijim podacima, TO ONDA NIJE ONAJ PRVI KOJI JE PUKAO, i CIS takav račun, logično, tretira kao NOVI račun.
Taj račun neće biti uklonjen internom procedurom CISa -  jer je to jedini račun. 

Ako je naplaćena metla, (jer blagajnica svakom kupcu prodaje tu istu metlu :) ), i kupac traži da se ta metla makne s njegovog već fiskaliziranog računa, kreira se novi račun, na kojem stoji metla ali s negativnom količinom, i takav se račun najnormalnije fiskalizira - dodatno ! Nema diranja onog prvog računa s metlom.

Nov 22, 2012 at 1:35 PM
Edited Nov 22, 2012 at 1:35 PM

mladene, kupiš voćni sok, metlu i sredstvo za čišćenje i sve skupa platiš 50kn. Račun se normalno fiskalizira. Onda kažeš - ja ne želim metlu. Ok, napravi se novi račun, ali bez metle koji sada ima iznos od 30kn. Ako takav račun fiskaliziraš - na CIS-u ćeš imati 50+30 = 80kn, a ti kod sebe imaš financijski 30kn...

Kako ovo objašnjavaš?

Nov 22, 2012 at 1:40 PM

Mladene, slažem se apsolutno sa svime što si napisao, osim nejasnog pitanja istog broja računa na takvom sadržajno drukčijem računu.

Ali interesira me dali to znaš i iznosiš kao osoba bliska vlasti  tj kao od Slavka potvrđenu činjenicu ili samo smatraš kao običan smrtnik da bi to logično trebalo tako biti.

Nov 22, 2012 at 1:42 PM

Ne, ne - to što vi kažete - to jest da netko vrati metlu to onda nije više ISTI račun. A moje pitanje se ticalo samo ISTIH računa - to što je Mladen odgovorio prije kada je opiso tačno moj primjer odnosno primjer kojg sam ja izpostavijo.

To što kažete vi, treba raditi na sljedeči način:

1. Račun 1 - sok, metla, sredstvo ža čiščenje == 80KN

2. STORNO računa 1 == -80KN

3. RAČUN 2 - sok, sredstvo za čiščenje == 30KN

I time račun 1 i 3 nemaju nikakve veze - ok u našem slučaju imali smo istu mušteriju ali to uopšte nije važno...

ideja fiskalizacije je naime tačo u teome, da kada je neki račun fiskaliziran onda ga vi više ne možete promjeniti - ako se mjenje koji njegov dio onda to niji više isti račun! Zbog toga i pazite isto kod slanja vremena računa jer u suštini i vrejeme računa je dio računa... Tehnički gledano ako se promjeni bilokoji dio XML poruke u djeli<RAČUN> onda je to drugi račun!

Nov 22, 2012 at 1:43 PM
dkustec wrote:

mladene, kupiš voćni sok, metlu i sredstvo za čišćenje i sve skupa platiš 50kn. Račun se normalno fiskalizira. Onda kažeš - ja ne želim metlu. Ok, napravi se novi račun, ali bez metle koji sada ima iznos od 30kn. Ako takav račun fiskaliziraš - na CIS-u ćeš imati 50+30 = 80kn, a ti kod sebe imaš financijski 30kn...

Kako ovo objašnjavaš?

Pa radi se storno racun: napravi se storno na svih 50, poslalje u CIS sa -50 i onda sa 30.

Ili ces raditi samo storno na -20 pa si opet na istom.

Stanje kase, tj poslanih racuna je 30.

 

Nov 22, 2012 at 1:44 PM
Edited Nov 22, 2012 at 1:45 PM

Mladene, pametnije rečeno, dali imaš stvaran uvid u način obrade i podataka unutar sustava CISa , ili samo misliš da je specifikacija takva.

Nov 22, 2012 at 1:44 PM

Neeee.

Napravi se novi račun sa STORNOM metle!

On izgleda ovako : 

METLA, -1Kom, Cijena=20kn, Vrijednost = -20kn

Ukupan iznos racuna : -20kn

Znači sada je u fiskalizaciji :

Sok, Metla, Čarli : +50
Metla : -20
Saldo : +30
 

 

Nov 22, 2012 at 1:45 PM

Naravno da se napravi storno... tako sam i mislio.. samo to gore nisi napisao, Mladene pa sam mislio da imaš neku originalnu ideju :)

Nov 22, 2012 at 1:47 PM

U ovom slučaju bi igru mogao igrati onaj famozni ZKI, koji nikako nemože biti isti na izmjenjenom računu(naravno ako je iznos isti).

Nov 22, 2012 at 1:47 PM
Edited Nov 22, 2012 at 1:48 PM

@mprtenja, ono što tebe buni je dupliranje istog računa na CIS-u..

Ali to nije problem - ako imaš 10 istih računa koji su "slučajno" završili na CIS-u, a svaki od njih ima (normalno) različit JIR, to neće biti problem - jer ako se radi o ISTIM računima, svaki od njih će imati isti ZKI - a ako imaju isti ZKI, njih će CIS tretirati kao jedan račun i uzeti će u obzir samo jedan primjer tog računa...

Nov 22, 2012 at 1:50 PM

@dkustec, sad mi više nije jasno, dali ima negdje neka specifikacija iz koje izvlačite zaključke, ili sve raspravljamo ,trebalo bi biti !?

Nov 22, 2012 at 1:52 PM

ehehehe... @vvrbane, upravo imam Linića preko puta stola.. evo  - upravo kaže da pozdravim zbunjenu ekipu s codeplexa :P

Nov 22, 2012 at 1:58 PM

@vvrbane, kao "običan smrtnik" :)

Nov 22, 2012 at 2:01 PM

@vvrbane, 

citiram : "

Pitanje : 
Postoji mogućnost da rezultat koji vraća Web-servis PU, tj. JIR, ne stigne do trgovca (ispad mreže). Potrebno je osigurati da isti račun s istim podacima uvijek dobije isti JIR.


Odgovor :
Za svaki račun koji stigne u informacijski sustav PU biti će dodijeljen novi JIR, a u sustavu analize biti će izbačeni 'stare' verzije računa, te ostavljena zadnja verzija računa. Pod izbacivanjem 'stare' verzije računa se podrazumijeva račun sa svim podacima na računu potpuno istovjetnim prethodnom računu, a jedino različitim JIR-om. Na ovaj način biti će moguće uočiti poslovne subjekte s učestalim problemima u komunikaciji."


Jedan moj profesor je davno rekao : "Misliti je drek znati."

Nov 22, 2012 at 2:09 PM

ooo, vidi vidi.. čini mi se da smo se viđali na radnim skupinama :)

Nov 22, 2012 at 2:10 PM

nismo. to "ste" objavili na poreznoj upravi pod naslovom "Fiksalizacija HGK - FAQ" :)

Nov 22, 2012 at 2:11 PM

hehe, gdje god da je objavljeno, bilo je postavljeno na radnoj skupini... :)

Nov 22, 2012 at 2:17 PM

Znači @Dkuštec , ti si osoba bliska vlasti - u narodu poznat kao Mirko. :-)))

A ja sam neopravdano sumnjao u Mladena.

Mladene primi moje najiskrenije isprike !

Nov 22, 2012 at 2:20 PM

:P

A sada se ispričaj i meni, molim lijepo - ja sam samo jedan običan programer koji glavu razbija sa istim stvarima kao i vi.. ehehe.. da bar jesam blizak vlasti :( bilo bi me briga za (de)serijalizaciju xml-a, metode, propertije...

Nov 22, 2012 at 2:26 PM

Ispričavam ti se - jer na trenutke sam te već zamišljao u Remetincu.

Neki od nas bi trebali početi koristiti koristiti chat room koji sam vidio tu negdje na forumu, ti i Mladen ste mi Mailbox prepunili.  :-)

Nov 22, 2012 at 2:32 PM

@vvrbane, idući put nađi e-mail providera koji dozvoljava brisanje poruka iz inboxa :P

Nov 22, 2012 at 5:12 PM

@vvrbane, i ti primi moje isprike.