Kako do certifikata

Oct 28, 2012 at 6:33 PM

Imam par PC kasa instaliranih već godinama, nemam tvrtku, išlo je preko autorskog ugovora.

Je li ima neki način doći do DEMO certifkata da isprobam fiskalizaciju.

Oct 28, 2012 at 7:06 PM

Pa nek ti firma koja ima tvoju kasu izvadi demo cert

Oct 28, 2012 at 7:40 PM

Hvala, znači za dobit DEMO certifikat ne mora firma biti registrirana za ITdjelatnost.

Oct 28, 2012 at 7:49 PM
Edited Oct 28, 2012 at 7:55 PM

Što je to DEMO certifikat?

- to je certifikat koji izdaje FINA, sadrži OIB poslovnog subjekta koji će potpisivati XML datoteku, a koja će se u tako potpisanom obliku slati na CIS.

Za vrijeme testiranja, jedini podatak koji se provjerava je da li OIB upisan u XML datoteci odgovara OIB broju u DEMO certifikatu. 

Za dobiti demo certifikat (FISKAL 1), potrebno je imati firmu. Naranvo, firma ne treba biti registrirana za IT djelatnost da bi se dobio demo cert ili produkcijsku cert. Svi obveznici fiskalizacije ce morati nabaviti svoj FISKAL certifikat, jer se jedino pomocu njega 1.) moze potpisati XML 2.) na jedini siguran nacin identificirati obveznik (preko OIB broja u certifikatu).

Dakle, one "informaticke tvrtke" koje se navode na FINA stranicama, samo su one tvrtke koje rade testiranja svojim certifikatima. Zapamti da je to samo proces TESTIRANJA. Kasnje ce se ti certifikati zamijeniti onim certifikatima kojima radimo potpis obveznicima. Neka ne buni ovo "informaticka tvrtka", to je samo za proces testiranja. U produkciji ce svaka pravna osoba morati imati vlastiti certifikat za potrebe potpisivanja XML datoteke.

Dakle, bilo koja firma ima pravo na FISKAL DEMO certifikat s kojim mozes testirati fiskalizaciju. Makar vam djelatnost bila prodaja pekmeza...

Mozda ovo malo pomogne:

http://blog.fiskalizacija-dev.com.hr/post/2012/10/03/Kako-izvaditi-DEMO-certifikat-za-fiskalizaciju.aspx

http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=1542

http://blog.fiskalizacija-dev.com.hr/post/2012/10/17/Certifikati-i-fiskalizacija.aspx